Selasa, 19 Mei 2009

CARA MEMBUAT TELUR ASIN


sebelum membuat telur asin kita persiapkan Bahan-bahan:

10 biji telur itik (segar)
450 gm garam kasar
2.5 liter air

Cara Menyediakan:

Sediakan bancuhan air garam. Garam kasar dimasukkan ke dalam periuk dan didihkan untuk melarutkannya. Kemudian alih dari api dan sejukkan untuk semalaman.

Telur itik yang segar dibersihkan kemudian dimasukkan ke dalam balang kaca. Masukkan air garam sehingga menutupi kesemua telur. Letakkan 1 beg plastik bersih berisi air di atas telur dalam balang kaca tersebut untuk memastikan semua telur berada di bawah paras permukaan air garam. Tutup dan labelkan dan ia sedia untuk digunakan selepas 21 hari dari tarikh diproses.

dari http://www.doa.sarawak.gov.my/telur_asin.htm

Tidak ada komentar: