sebelum membuat telur asin kita persiapkan Bahan-bahan:
10 biji telur itik (segar)
450 gm garam kasar
2.5 liter air
Cara Menyediakan:
Sediakan bancuhan air garam. Garam kasar dimasukkan ke dalam periuk dan didihkan untuk melarutkannya. Kemudian alih dari api dan sejukkan untuk semalaman.
Telur itik yang segar dibersihkan kemudian dimasukkan ke dalam balang kaca. Masukkan air garam sehingga menutupi kesemua telur. Letakkan 1 beg plastik bersih berisi air di atas telur dalam balang kaca tersebut untuk memastikan semua telur berada di bawah paras permukaan air garam. Tutup dan labelkan dan ia sedia untuk digunakan selepas 21 hari dari tarikh diproses.
dari http://www.doa.sarawak.gov.my/telur_asin.htm
Selasa, 19 Mei 2009
CARA MEMBUAT TELUR ASIN
Label:
Peternakan
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Link Teman
- adhelina
- ADY EXPRESSION TERITORRY
- ady-inbox
- ajie gumelar
- all u know
- area usaha
- asalcom pasang iklan gratis tanpa daftar
- bit gallery Bebas Download
- blog mungil
- Blogger dari Purwodadi
- blogger indramayu
- fack and farcle
- faniza widya
- feumj
- iklan gratis
- iklan gratisan.cc
- iklan tehobeng
- iklan top tea
- iklan top.cc
- indo spiritual
- indobat
- internet incomeku
- Internet Marketing Indonesia
- irmagi.blog
- jacbferd16
- jacbferd88
- jamalbaharuns's blog
- kebo ello
- kuatza
- lerry060183 Weblogs
- mahawiraku
- norjik
- obbie afri
- pontianak asyik
- rakan blogger
- refill pulsa
- remo creativity
- siak bunga raya
- speech your m1nd
- sunatullah
- takaza
- tempatku berbagi.
- The Story
- tito-kun
- tukarlink1
- tukarlink1.b
- tukarlink11.b
- tukarlink2
- tukarlink3
- tukarlink4
- tukarlinkaku
- tukarlinks
- tukarlinktop.w
- tukarlinktop1.b
- tukeran link yuk
- tutorial7
Tidak ada komentar:
Posting Komentar